Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Miért fontos a macskák féreghajtása?
2024.06.14
15:52
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Miért fontos a macskák féreghajtása?

Miért fontos a macskák féreghajtása?

Védd meg cicád a belső élősködőktől!

Akinek cicája van, annak biztosan nem újdonság, hogy a macskákat féregteleníteni kell. A férgek ugyanis komoly betegségeket okozhatnak, amik súlyos esetben végzetesek is lehetnek kedvencünk számára. Jó tudni, hogy a macska férgesség az emberre is át terjedhet, ami különösen a gyermekekre veszélyes, hiszen ők hajlamosabbak a fertőzésekre. A rendszeres féregtelenítés segít megelőzni a macskák és gazdáik egészségét. Olvasd el cikkünket és tudj meg többet erről a csúnya parazitafertőzésről!

Milyen gyakran kell féregteleníteni a macskákat?

A kiscicákat általában 2 hetes koruktól kezdve 2-4 hetente kell féregteleníteni 12 hetes korukig, majd 3-6 havonta ismételten. A felnőtt macskákat, különösen azokat, akik kijárnak vagy vadásznak, 3 havonta ajánlott féregteleníteni. Lakásban tartott macskák esetében elég lehet a félévenkénti kezelés is. Mindig konzultálj állatorvosoddal a megfelelő féregtelenítési terv kialakításához.

Tévhit, hogy a benti cicák nem lehetnek férgesek. Még a 100%-ban benti macskák is megfertőződhetnek férgekkel. Bár ők nem járnak ki a szabadba, úgy is megfertőződhetnek, hogy a férgek petéit a gazdi cipőn vagy ruhán is beviheti a lakásba. Kevesen tudják, hogy a bolhák is hordozhatják a férgek petéit, amiket a macska lenyelhet. Emellett kockázatos lehet a nyers hús fogyasztása és az is, ha más állatokkal érintkezik a cica, például egy kutyával, akivel egy háztartásban él. A megelőzés érdekében a rendszeres féreghajtás mindenképpen hasznos.

Milyen tünetek utalhatnak férgességre a macskáknál?

A férges macska tünetei cicánként változatosak lehetnek. Gyakori jelek közé tartozik a fogyás, annak ellenére, hogy a macska étvágya megmarad vagy nő. Hasmenés, hányás, és a székletben vagy a végbél környékén látható hengeres, vagy uborkamagra emlékeztető férgek. További tünetek lehetnek a fáradtság, puffadt has és a végbéltájék környékének gyakori nyalogatása vagy dörzsölése.

Az időben történő féreghajtás megelőzi ezeket a problémákat. Ha ezen tünetek bármelyikét észleled kedvenceden, mielőbb fordulj állatorvoshoz a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Milyen típusú férgek veszélyesek a macskákra?

A macskákra veszélyes férgek közé tartoznak a galandférgek, orsóférgek, kampósférgek és ostorférgek. A galandférgek kis, lapos férgek, amelyek a bélfalra tapadnak, és tápanyagokat vonnak el a macska szervezetéből. Az orsóférgek hosszú, fonálszerű férgek, amelyek súlyos emésztési problémákat okozhatnak. A kampósférgek vért szívnak a bélfalból, vérszegénységet okozva, míg az ostorférgek a vastagbélben élnek, és gyulladást, valamint hasmenést idézhetnek elő. Mindegyik típus komoly egészségügyi problémákat okozhat a macskáknál.

Milyen módszerekkel lehet féregteleníteni a macskákat?

A macskák féregtelenítése különböző módszerekkel történhet, attól függően, hogy milyen férgek ellen szeretnénk védekezni, és milyen a macska életmódja. A féreghajtás történhet tablettával, rácsepegtető spot-on-okkal, féreghajtó pasztával is. A legjobb féreghajtó megoldás a széles spektrumú féreghajtó macskáknak, ami több különböző típusú parazita ellen is hatékony védelmet nyújt. Fontos tudni, hogy a kutya féreghajtó macskának nem alkalmas, ezért mielőtt önállóan adnál bármit cicádnak, kérd ki állatorvosod véleményét!

Az egyik leggyakoribb módszer a féreghajtó tabletta használata. Ezt az állatorvos írja fel, és rendszerint könnyen beadható a macskának, akár közvetlenül a szájába, vagy az ételébe keverve.

Szintén népszerű, főleg növendék állatoknál a kölyök macska féreghajtó paszta használata. Ezeket a pasztákat egyszerűen a macska szájába lehet nyomni, és általában jó ízűek, így a kiscicák könnyebben elfogadják.

Miért fontos a macskák féreghajtása?

Mivel a macskák igen kényesek a megszokott eledelük ízére, színére, állagára, illatára, sok cica nem veszi jó szívvel, ha bármit belekevernek a vacsorájukba. Nekik kiváló megoldást nyújtanak a spot-on készítmények, amik igen hatékonyak és könnyen alkalmazhatók. Ezeket a macska bőrére kell csepegtetni, a nyakszirt tájékán, ahol nem tudja lenyalni. A hatóanyagok a bőrön keresztül felszívódnak és elpusztítják a férgeket. Ez a módszer különösen hasznos lehet olyan macskák esetében, akik nehezen fogadják el a tablettákat vagy pasztákat.

Fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés és konzultáció. Az állatorvos a macska életkorát, súlyát és életmódját figyelembe véve ad tanácsot a különböző készítmények használatáról, adagolásáról és a szükséges gyakoriságról.
Természetes féreghajtó macskáknak

Régen elterjedt tévhit, hogy a fokhagyma természetes féreghajtó lehet. Ennek hatékonysága és biztonsága a macskák féregtelenítésében nem bizonyított tudományosan. Sőt! A fokhagyma mérgező lehet a macskák számára, vérszegénységet és emésztőrendszeri problémákat okozhat. A féregtelenítéshez biztonságosabb és hatékonyabb módszer a megfelelő állatorvosi készítmények használata.

Hasonlóan elterjedt nézet, hogy természetes féreghajtó a tökmag, kókuszolaj, almaecet és egyes fűszerek is. Ezek hatékonysága és biztonsága szintén nem bizonyított, és nem helyettesítik a hagyományos állatorvosi kezeléseket. Mielőtt bármilyen természetes módszert alkalmaznál, feltétlenül konzultálj állatorvossal.

Mennyi idő alatt hat a macska féreghajtó?

A macska féreghajtó tabletták általában 24 órán belül kezdenek el hatni, elpusztítva a felnőtt férgeket. A pontos időtartam a készítmény típusától és a féreg fajtájától függ. Erről pontos tájékoztatást a készítmény csomagolásán találsz. A teljes hatás eléréséhez néhány napra is szükség lehet, különösen, ha súlyos fertőzésről van szó. A kezelést követően a férgek és petéik a macska székletével kiürülnek a szervezetből.

Mi történik, ha véletlenül túladagoltuk a féreghajtót?

Ha véletlenül túladagoljuk, a féreghajtó túladagolás tünetei jelentkezhetnek hányás, hasmenés, és étvágytalanság formájában. Súlyosabb túladagolás esetén idegrendszeri tünetek, mint remegés, görcsök vagy koordinációs zavarok léphetnek fel. Ritkán, de előfordulhat súlyos toxikus reakció is, amely életveszélyes állapotot eredményezhet. Ha túladagolás gyanúja merül fel, azonnal fordulj állatorvoshoz, hogy megfelelő ellátást kaphasson kedvencünk.

Hogyan védekezhetünk a férgek újbóli fertőzése ellen?

A férgek újbóli fertőzése ellen rendszeres féreghajtással védekezhetünk. Tartsuk tisztán a macska környezetét, gyakran mossuk ki az alomtálcát és ágyneműjét. Kulcsfontosságú a bolhák elleni védekezés is, mivel bolhák hordozhatják a férgek petéit. Kerüljük a nyers hús etetését, és ellenőrizzük, tartsuk tisztán a macska életterét.

A férgek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a macskáknál. Ahogy fentebb is írtuk, ezek a paraziták tápanyagokat vonnak el a macska szervezetéből, gyengítve az immunrendszert. Ráadásul a férgek emberekre is átterjedhetnek, különösen gyermekekre.

A féregfertőzés végzetes következményekkel is járhat a macskák számára, különösen, ha nem kezelik időben. Különösen veszélyes a kölyök cicák számára, mivel az immunrendszerük még fejlődésben van, és könnyebben kiszáradhatnak vagy vérszegénység alakulhat ki náluk. Az alultápláltság és a súlyvesztés is gyorsabban jelentkezhet náluk. Az idősebb, senior korú macskák esetében is kockázatos, különösen, ha más egészségügyi problémáik vannak, mert a férgek tovább gyengíthetik az amúgy is legyengült szervezetet.

Ettől függetlenül a féreghajtást ne vegyük félvállról, hiszen az időben történő féreghajtás minden életkorban elengedhetetlen a macskák egészségének megőrzéséhez.

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.